VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Keuze beste zorgpolis

Geplaatst op: 06-10-2014, 08:22:38

Hoe kies je de beste zorgpolis zodat je niet voor onvoorziene kosten komt te staan? 

Rekening zelf betalen
Eén op de negen consumenten krijgt te maken met ziektekosten waarop niet was gerekend. Voor 1/3 van hen betekende dat in 2013 zelfs dat ze de hele rekening moesten voldoen, terwijl ze ervan uitgingen dat de zorgverzekering dit zou vergoeden. Bij 20 procent was die eigen bijdrage meer de helft van het factuurbedrag. Dit blijkt uit onderzoek onder 11.000 Nederlanders door NPCF, Landelijk Platform GGz en Ieder(in).

Kosten lopen op
"Het bedrag dat verzekerden moeten bijbetalen, kan afhankelijk van de behandeling en de gekozen polis flink oplopen", zegt Nicole Velthuis van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie NPCF. Uit het onderzoek komt volgens haar naar voren dat mensen het lastig vinden om de juiste informatie over zorgverzekeringen te vinden. "Het is ook ingewikkelde materie." Zo kan het gebeuren dat iemand zich laat behandelen door een fysiotherapeut met wie de zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten. Die zorg wordt dan niet vergoed.

Checklist
De NPCF werkt aan een online checklist voor de zorgverzekering in 2015. Consumenten kunnen dit hulpmiddel gebruiken om voor hun situatie de juiste zorgverzekering te kiezen. De hoogte van de premie is niet het enige wat telt, stelt Velthuis. "De vragenlijst helpt om een passende polis te kiezen." Het is de bedoeling dat de checklist vanaf medio oktober op de website van de NPCF te vinden is.

Eigen risico omhoog
Wie kerngezond is, kan overwegen om een hoger eigen risico te kiezen. Dit zorgt voor een korting op de premie. Maar niet iedereen realiseert zich dat je voor een bezoek aan de spoedeisende hulp in het ziekenhuis eigen risico betaalt. Wie naar de huisartsenpost gaat, betaalt nooit eigen risico. Als er geen sprake is van een levensbedreigende situatie kan het daarom financieel verstandig zijn om naar de huisarts te gaan. Mocht het nodig zijn, dan kan deze alsnog doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Overstappen
Het aantal mensen dat jaarlijks naar een andere zorgverzekeraar overstapt, is relatief gezien niet groot. In 2014 koos 8 procent van de Nederlanders ervoor om te wisselen, becijferde Nivel, onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg. Een jaar eerder was dit nog 10 procent. Velthuis: "De grote toezichthouders hopen dat hier meer beweging in komt. Blijven waar je zit is niet per definitie de goede oplossing. Ga er niet blind vanuit dat je via je huidige zorgverzekeraar of via de collectiviteit van je werkgever altijd het beste uit bent." Wie komend jaar wil overstappen, heeft tot en met 31 december 2014 de tijd om de huidige zorgpolis te beëindigen. Vervolgens is het nog tot 1 februari 2015 mogelijk om de nieuwe zorgverzekeraar te kiezen.

Advies bij het kiezen
Wat zijn belangrijke zaken om op te letten bij de keuze van een zorgverzekering? Patiëntenfederatie NPCF heeft een aantal adviezen:

  • Weet u of u voor de zorgvergoeding afhankelijk bent van de contracten die uw zorgverzekeraar heeft afgesloten? Ga dan na bij welke zorgverleners u zorg wilt krijgen en of uw zorgverzekeraar een contract met hen heeft. U kunt hiervoor de Zorgzoeker van de Consumentenbond gebruiken;
  • Heeft u een betalingsachterstand bij uw zorgverzekeraar? Los dit dan zo snel mogelijk op, anders mag u niet overstappen;
  • Zijn uw tandartskosten hoger dan de kosten voor uw aanvullende (tand)zorgverzekering? Of verwacht u hoge tandartskosten? Ga na of uw aanvullende verzekering wel voldoende of – bij lage tandartskosten – nodig is;
  • Heeft u speciale zorg nodig? Of maakt u graag gebruik van korting op sportfaciliteiten? Bedenk wat u wilt en bekijk en vergelijk welke zorgverzekeraar u het beste kan helpen;
  • Heeft u geen collectieve korting op uw zorgverzekering? Ga na bij uw werkgever, patiëntenorganisatie of andere organisatie (vakbond, ouderenorganisatie, thuiszorgorganisatie) of u voordeel kunt hebben bij een collectieve korting.

Bron: www.eufin.nl van 6 oktober 2014.

Vorige pagina